Студен душ за Макрон и коалицията му, без парламентарно мнозинство след вота

Избирателната активност беше рекордно ниска

13.06.2022 | 14:08 Редактор: Ваня Кузманова

Парламентарно мнозинство на президента Еманюел Макрон е почти невъзможно след първия тур на изборите във Франция. 

Коалицията му поведе пред другото ляво обединение с резултат от 26%. От снощи досега политическата карта беше преначертавана няколко пъти, след като водещите леви обединения си размениха първото и второто място.

Едва около 20 хил. гласа делят президентската коалиция "Заедно!" от другото ляво обединение. Новият екологичен и социален съюз беше оглавен от крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон - голямата изненада на провелите се преди месец президентските избори. 

На практика двете обединения са с почти равен резултат.

"Ние сме единствената сила, която може да излъчи ясно и стабилно мнозинство. Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно", заяви настоящият премиер и кандидат за нов мандат на "Заедно" Елизабет Борн. 

Меланшон обаче обяви победа на изборите. 

"Във втория тур нашите кандидати ще се борят за депутатско място в 500 избирателни района. Така че прогнозите как ще се разпределят депутатите нямат никакъв смисъл. Те само се опитват да поддържат една илюзия. Надявам се, че нашите противници са шокирани. За всички останали е ясно - след първия тур президентската партия е победена", посочи Жан-Люк Меланшон. 

Досега във Франция новоизбраният президент винаги е имал парламентарно мнозинство. Прогнозите отреждат между 255 и 295 депутатски места за блока на президента Макрон. На трето място е крайнодесният "Национален сбор", който бележи известен напредък. 

Следвана от умерената десница в лицето на "Републиканците". Избирателната активност обаче беше рекордно ниска. И двете формации отказват съюзи с крайната десница на втория тур. Вече започна кампанията и за балотажа на 19 юни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК